THE DEVELOPMENT PARAMETERS AND THE DYNAMICS OF SUPPLY OF SCHOOL MEALS BY FAMILY AGRICULTURE
Keywords:
Development, Family Farming, School FeedingAbstract
The text proposes to understand the measures that favor local development from the perspective of family farming and the dynamics of food supply for school meals. To this end, the categories development, territory and social actors were inserted in the context of the discussions. The dynamics of analysis is based on the state of Paraná, whose food is systematized by the Instituto Paranaense de Desenvolvimento Educacional - Fundepar, in compliance with the provisions of the National School Meals Plan - PNAE, through Law No. 11947/2009, which provides that 30% of the resources for the purchase of food for school meals should be allocated to the production of family farmers. The methodology adopted was the bibliographical study, through a qualitative approach, based on secondary research of authors such as: Santos (2001), Furtado (1980), Amartya Sen (2010), Schneider (2009), among others of equal relevance, and documents such as: Law 11.947/2009 of PNAE, Law 11.326/2006, of family farming. The results evidenced the importance of public policies such as PNAE and the dynamism of Fundepar for the supply of school meals, contributing to the development of healthy eating habits and consequently, to the generation of income for family farmers.
References
ABRAMOVAY, Ricardo. O capital social dos territórios: repensando o desenvolvimento rural. Economia Aplicada, São Paulo, v. 4, n. abr./ju 2000, p. 379-397, 2000. Disponível em: file:///D:/Documentos/Downloads/Artigo_O_capital_social_e_o_Desenvolvimento_Territorial_Ricardo_Abramovay.pdf. Acesso em: 06/01/2021.
AVALIAÇÃO DE SUSTENTABILIDADE NA AGRICULTURA FAMILIAR: seleção e análise bibliométrica de publicações nacionais. REUNIR | V. 6 | n. 1 | mai-ago 2016 | p.36-53.
BERTOL, Rodrigo. A configuração histórico-atual das agroindústrias familiares e sua contribuição no desenvolvimento rural de Pato Branco, Paraná. 2019. Dissertação apresentada ao programa de Pós-graduação em Desenvolvimento Regional da UTFPR, Pato Branco. 2019. Disponível em: https://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/bitstream/1/4573/1/agroindustriasfamiliaresdesenvolvimentorural.pdf. Acesso em: 02/01/2021.
BRASIL. Lei nº 11.947 de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica. Diário Oficial da União 2009; 17 jun. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_nlinks&ref=000084&pid=S1413-8123201300040000400001&lng=en. Acesso em: 30/04/2021.
BRASIL: FNDE. Cartilha Nacional da Alimentação Escolar. Ministério da Educação / FNDE / Conselho Nacional dos Procuradores Gerais do Ministério Público dos Estados, do Distrito Federal e da União / Grupo Nacional de Diretos Humanos. Brasília, 2014. Disponível em: chromeextension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.educacao.sp.gov.br/a2sitebox/arquivos/documentos/960.pdf. Acesso em: 13/07/2022.
BRASIL: FNDE. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Ministério da Educação. 2021. Disponível em: https://www.fnde.gov.br/index.php/programas/pnae/pnae-perguntasfrequentes. Acesso em: 30/06/2022.
DA SILVA, M. R.; GODOY, W. I.; BORTOLUZZI, S. C. Disponível em: file:///D:/Documentos/Downloads/Silva_Godoy_Bortoluzzi_2016_Avaliacao-deSustentabilidade-_42576.pdf. Acesso em: 22/06/2022.
GODOY, W. I.. As feiras-livres de Pelotas, RS: estudo sobre a dimensão socioeconômica de um sistema local de comercialização. 313 f. 2005. Tese (Doutorado em Agronomia) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul.
HAMERSCHMIDT, Iniberto Alimentação Saudável e Sustentabilidade Ambiental nas Escolas do Parana. / Iniberto Hamerschmidt, Stela de Oliveira. -- Curitiba: Instituto Emater, 2014. Disponível em: http://www.gestaoescolar.diaadia.pr.gov.br/arquivos/File/alimenatacao_escolar/alimentacao_saudavel_sustentabilidade_ambiental_livro.pdf. Acesso em: 15/07/2021.
IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Agropecuário 2017: resultados definitivos. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2017. Acesso em: 11/07/2022.
INSTITUTO PARANAENSE DE DESENVOLVIMENTO ECONÔMICO E SOCIAL (Ipardes). Paraná em números. 2015. Disponível em: http://www.ipardes.gov.br/index.php?pg_conteudo=1&cod_conteudo=1. Acesso em: 27/06/2022.
MENOSSO, D. T. P. Trajetórias de vida e estratégias produtivas: o caso da produção familiar de Pato Branco. Dissertação de Mestrado em Ciências Sociais, Londrina, 2002.
PARANÁ. Gestão em Foco. SUED / DPETE / CEAD / FUNDEPAR / DNA. 2018. Disponível em: file:///C:/Users/LENOVO/Downloads/alimentacao_escolar_unidade1.pdf. Acesso em: 13/07/2022.
SANTOS, M. A Natureza do Espaço: Técnica e Tempo, Razão e Emoção / Milton Santos. - 4. ed. 2. reimpr. - São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2006. - (Coleção Milton Santos; 1).
SANTOS, M. Espaço e Sociedade. Petrópolis: Vozes, 1979.
SANTOS, M. Por uma Geografia Nova. São Paulo: Hucitec, Edusp, 1978.
SCHNEIDER, S. A pluriatividade na agricultura familiar [online]. 2nd ed. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2003. Estudos Rurais series, 252 p. Disponível em: http://books.scielo.org/id/b7spy/epub/schneider-9788538603894.epub. Acesso em: 23/06/2022.
SEN, Armatya. Desenvolvimento como liberdade. São Paulo: Companhia das Letras, 2010.
SMITH, A. Uma Investigação sobre a Natureza e as Causas da Riqueza das Nações. São Paulo: Nova Cultural. Coleção Os Economistas, 1996.
SOUSA SANTOS, Boaventura. Ca. 8 A construção Intercultural da Igualdade e da Diferença. In: SOUSA SANTOS. A Gramática do Tempo: para uma nova cultura política. São Paulo: Cortez, 2006.