COOPERVEREDA AN ALTERNATIVE FOOD NETWORK AND AGRICULTURAL (R)EXISTENCE

Authors

  • Luis Gustavo Rios PPGDR/UTFPR
  • Cristiane Maria Tonetto Godoy PPGDR/UTFPR
  • Leoni Terezinha Wammes PPGDR/UTFPR
  • Paulo Henrique de Oliveira PPGDR/UTFPR

Keywords:

Agriculture, Agroecology, Sustainability, Healthy Foods

Abstract

The current forms of food marketing have formed the great food empires, which ended up generating several criticisms about how these foods are produced, since they are foods of low nutritional quality in addition to contributing to the increase of social inequalities and environmental impacts. In this scenario, alternative food networks have emerged based on ecological agriculture and that seek to produce and distribute healthier foods with greater nutritional quality, valuing the place and in short marketing chains. This article aims to present and analyze the alternative food network of the Cooperativa dos Produtores Orgânicos e Agroecológicos do Sudoeste do Paraná (COOPERVEREDA), municipality of Verê, Paraná/Brazil, seeking to contextualize the micro and macro of this cooperative observing its resistance and (r)existences to conventional production networks, their history, uniqueness and identity.

Author Biographies

Luis Gustavo Rios, PPGDR/UTFPR

Mestrando em Desenvolvimento Regional no PPGDR/UTFPR. Bolsistas Capes.

Cristiane Maria Tonetto Godoy, PPGDR/UTFPR

Doutora em Extensão Rural, Pós-Doutoranda PPGDR/UTFPR. Bolsistas PNPD/Capes.

Leoni Terezinha Wammes, PPGDR/UTFPR

Doutoranda em Desenvolvimento Regional no PPGDR/UTFPR.

Paulo Henrique de Oliveira, PPGDR/UTFPR

Doutor em Fitotecnia, Docente Titular do PPGDR/UTFPR.

References

ABRAMOVAY, Ricardo. É necessário cobrar resultados de assentados: pesquisador defende lógica empreendedora da agricultura familiar para os assentados. O Estado de São Paulo, 21 dez. 2003. Nacional, p. 7. Entrevista.

BAUMAN, Z. O mal-estar da pós-modernidade. Zahar, 1999.

BECK, U. A reinvenção da política: rumo a uma teoria da modernização reflexiva. In: GIDDENS, A.; BECK, U.; SCOTT, L. (Orgs.). Modernização reflexiva: política, tradição e estética na ordem social moderna. São Paulo: UNESP. 1997.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Orgânicos: Cadastro Nacional de Produtores Orgânicos. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/ptbr/assuntos/sustentabilidade/organicos/cadastro-nacional-produtores-organicos. Acesso em: 10 maio 2021.

BUTTEL, F. H. Transiciones agroecológicas en el siglo XX: análisis preliminar. Agricultura y sociedad, n. 74, p. 9-38, 1995.

CENTRO DE APOIO AO PEQUENO AGRICULTOR. Nossa história. Disponível em: http://www.capa.org.br. Acesso em: 28 abr. 2021.

CASTILLA, E. J.; HWANG, H.; GRANOVETTER, E.; GRANOVETTER, M. Social networks in Silicon Valley. In: MOON LEE, C.; MILLER, W. F.; HANCOCK, M. G.; ROWEN. H. S. (Ed.). The Silicon Valley edge: a habitat for innovation and entrepeneurship. San Francisco: Stanford University, 2000.

CASTRO JUNIOR, P. C. P. de. et al. Ambiente alimentar comunitário medido e percebido: descrição e associação com Índice de Massa Corporal de adultos brasileiros. 2018. 175 f. Tese (Doutorado em Epidemiologia em Saúde Pública) - Escola Nacional de Saúde Pública. Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, 2018. Disponível em: https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/27009. Acesso em: 28 abr. 2021.

CRUZ, F. T. da; MATTE, A.; SCHNEIDER, S. Produção, consumo e abastecimento de alimentos: desafios e novas estratégias. Editora da UFRGS, 2016. 324 p. COOPERATIVA DOS PRODUTORES ORGÂNICOS E AGROECOLÓGICOS DO SUDOESTE DO PARANÁ. Institucional. 2022. Disponível em: https://capa.org.br/parceriasvere/. Acesso em: 2 mar. 2021.

DAROLT, M. R. et al. Redes alimentares alternativas e novas relações produção-consumo na França e no Brasil. Ambiente & Sociedade, v. 19, p. 01-22, 2016.

ELLIS, F. Rural livelihoods and diversity in developing countries. Oxford: Oxford University, 2000.

ESCOBAR, A. O lugar da natureza e a natureza do lugar: globalização ou pósdesenvolvimento?. In: EDGARDO L. (Org.). A colonialidade do saber: eurocentrismo e ciências sociais. Perspectivas latino-americanas.). CLACSO, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina. 2005. p.133-168. (Colección Sur Sur)

GIDDENS, A. As conseqüências da modernidade. Unesp, 1991.

HAESBAERT, R. Território e multiterritorialidade: um debate. GEOgraphia, v. 9, n. 17, p. 19-45, 2007.

HALL, S. A identidade cultural na pós-modernidade. 12. ed. Lamparina, 2020.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Agropecuário 2006. 2006. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-epecuaria/9827-censo-agropecuario.html?=&t=destaques. cesso em: 27 ago. 2021.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Agropecuário 2017. 2017. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censoagropecuario-2017. Acesso em: 19 mai. 2021.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Brasileiro de 2010. 2010. Disponível em: ttps://cidades.ibge.gov.br/brasil/pr/vere/panoram>. Acesso em: 19 mai. 2021.

PLOEG, J. D. V. D. Camponeses e Impérios Alimentares Lutas por Autonomia e Sustentabilidade na Era da Globalização. Porto Alegre: UFRGS Editora, 2008.

PLOEG, J. D. V. D. Sete teses sobre a agricultura camponesa. In: PETERSEN, P. (Org.), Agricultura familiar camponesa na construção do futuro. Rio de Janeiro: AS-PTA, 2009. p. 17-32.

POLANYI, K. A grande transformação: as origens de nossa época. 2. ed. Rio de Janeiro: Compus, 2000. 10

PORTER, M.E.; LINDE, C.V.D. Green and competitive: ending the stalemate. Harvard Business Review, v. 73, n. 5, p. 20-134, 1995.

PORTO-GONÇALVES, C. W. De saberes e de territórios: diversidade e emancipação a partir da experiência Latino-Americano. GEOgraphia, v. 8, n. 16, p. 41-55, 2010.

REDE ECOVIDA. Rede de Agroecologia ECOVIDA. 2022. Sobre. Disponível em: http://ecovida.org.br/. Acesso em: 10 jan. 2022.

SANTOS, M. A urbanização brasileira. Edusp, 2013. SCHNEIDER, S.; ESCHER, F. A contribuição de Karl Polanyi para a sociologia do desenvolvimento rural. Sociologias, Porto Alegre, ano 13, n. 27, p.180-219, 2011.

SEYFERTH, G. Campesinato e o Estado no Brasil. Mana, v. 17, n. 2, p. 395-417, 2011.

SILVA JÚNIOR, G. L. da; DE SOUZA, R. M. As Comunidades Tradicionais e a Luta por direitos étnicos e coletivos no Sul do Brasil. Revista da Faculdade de Direito da UFG, v. 33, n. 2, p. 128/142-128/142, 2009.

ZIZEK, S.; MILBANK, J. The monstrosity of Christ: paradox or dialectic?. MIT Press, 2011.

Published

2023-06-06

How to Cite

RIOS, L. G.; GODOY, C. M. T.; WAMMES, L. T.; OLIVEIRA, P. H. de. COOPERVEREDA AN ALTERNATIVE FOOD NETWORK AND AGRICULTURAL (R)EXISTENCE. Proceedings of the Latin American Symposium on Regional Development Studies, IJUÍ - RS - BRASIL, v. 3, n. 1, 2023. Disponível em: https://publicacoeseventos.unijui.edu.br/index.php/slaedr/article/view/22851. Acesso em: 17 jul. 2024.

Most read articles by the same author(s)