COLONIAL PRODUCTS, INCOME ALTERNATIVE, SELF-CONSUMPTION AND PLURIATIVITY

Authors

  • Leila Daiana Tardetti Unochapecó
  • Luciana Artuso Unochapeco
  • Daniel Paim Unochapecó
  • Cristiane Tonezzer Unochapecó
  • Rosana Maria Badalotti Unochapecó

Keywords:

colonial product, pluriactivity, family farming, open market

Abstract

Family farming is part of the history of Brazil and Western Santa Catarina, colonial products bring the culture  of  immigrants  of European descent that is present in the daily lives of the people who live here. The purpose of this  article  was  to  analyze  how the colonial products fair in the municipality of São Lourenço do Oeste is an alternative  to  the  conventional  agri-food  system. For data collection, the semi-structured interview technique was applied, applied to market producers and consumers,    chosen at random (during the visit to the fair). Subsequently, data analysis was performed in dialogue with the literature.   Family  farm open markets refer to a tradition due to the  products  offered  and  also  constitute  an  important  alternative  for  income  and appreciation of the culture inherited from the ancestors for families that are part of family farming, the  products  are  used  for self-consumption and also for the commercialization in the open market, thus guaranteeing the quality of the products that will be offered to consumers and complementing income for the market vendors, pluriactivity is a remarkable factor in this process. We conclude that the fair is an alternative to the conventional agrifood system, featuring a type of short  food  chain  where  the producer establishes a direct link with the consumer, offering differentiated products of the colonial type, which  adds  value  by not passing through the hands of intermediaries.

Author Biographies

Leila Daiana Tardetti, Unochapecó

Graduada em Geografia pela Unochapeco, Pedagogia pela Unopar, Especialista em Metodologias Inovadoras Aplicadas a Educação pela Facinter, Especialista em Educação Especial Inclusiva pela Unopar, Especialista em Mídias na Educação pela Furg, Especialista em Coordenação Pedagógica pela UFSC, Mestranda em Políticas Sociais e Dinâmicas Regionais pela Unochapecó.

Luciana Artuso, Unochapeco

Graduada em Pedagogia com habilitação em Educação Especial pela UNOESC, Especialista em Educação Especial, pela Facinter, Especialista em Surdez pela ESAP. Mestranda em Políticas Sociais e Dinâmicas Regionais pela Unochapeco.

Daniel Paim, Unochapecó

Graduado em Direito pela Faculdade Mater Dei de Pato Branco, Advogado. Pós-graduado em Ciências Penais. Pósgraduado em Direito e Processo do Trabalho pela Universidade Anhanguera – UNIDERP. Professor de Teoria Geral do Direito Penal e Direito Internacional Público e Relações Internacionais na Universidade Comunitária da Região de Chapeco – Unochapeco.

Cristiane Tonezzer, Unochapecó

Doutora em Desenvolvimento Rural como Bolsista CAPES pelo Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural da Universidade Federal do Rio Grande do Sul PGDR/UFRGS, Doutorado Sanduíche como Bolsista CNPQ na Universidade do Algarve (Portugal), Mestre em Desenvolvimento Rural como Bolsista CNPQ pelo Programa de PósGraduação em Desenvolvimento Rural da Universidade Federal do Rio Grande do Sul PGDR/UFRGS e Bacharel em Desenvolvimento Rural e Gestão Agroindustrial pela Universidade Estadual do Rio Grande do Sul UERGS. Atuou como Gestora Executiva do Arranjo Produtivo Local APL das Agroindústrias Familiares do Vale do Taquari. É professora Titular da Universidade Comunitária da Região de Chapecó e Coordenadora da Incubadora Tecnológica de Cooperativas Populares da Unochapecó. Atua principalmente nos temas referente ao desenvolvimento rural, sustentabilidade, sistemas agroalimentares alternativos e velhices rurais.

Rosana Maria Badalotti, Unochapecó

Doutora em Ciências Humanas pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Docente na Universidade Comunitária da Região de Chapecó de 2003 a 2019. Membro da Rede Ibero-americana de Estudos sobre Desenvolvimento Territorial e Governança (Redetg) e da Rede Sial Brasil – Sistemas Agroalimentares Localizados.

Published

2021-12-03

How to Cite

TARDETTI, L. D.; ARTUSO, L.; PAIM, D.; TONEZZER, C.; BADALOTTI, R. M. COLONIAL PRODUCTS, INCOME ALTERNATIVE, SELF-CONSUMPTION AND PLURIATIVITY . Proceedings of the Latin American Symposium on Regional Development Studies, IJUÍ - RS - BRASIL, v. 2, n. 1, 2021. Disponível em: https://publicacoeseventos.unijui.edu.br/index.php/slaedr/article/view/21224. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

ST6 – INOVAÇÃO, GESTÃO DE ORGANIZAÇÕES E DINÂMICAS DE MERCADOS