SUSTAINABLE AGRICULTURAL SYSTEMS: THE CONTRIBUTIONS OF EDUCATION IN GASTRONOMY

Authors

  • Juliana Felix Gomes Araújo Montenegro Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijui
  • Luiza Motta Klockner Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijui
  • Toni Ferreira Montenegro UFSM
  • Sandra Beatriz Vicenci Fernandes Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijui

Keywords:

Gastronomy, Family farming, Sustainable development, Food culture

Abstract

 The challenge of producing food in a way that guarantees environmental conservation, respecting the principles of sustainable development and contributing to the activity being environmentally friendly, socially  just   and   economically   viable,  becomes increasingly greater. Gastronomy can play an important role, contributing to the  development   of   a   food   culture,   not   only respectful of the environment and the territory, but going further, by acting as agents of transformative   education.   A   set   of experiences at the global and national level points to the potential   contribution   of   gastronomy   to   reducing   the   negative impacts of the agrifood chain. The valorization of family farming, local production, the best   use   of   food,   are   paths   to   the development of a food culture that contributes to global sustainability.

Author Biographies

Juliana Felix Gomes Araújo Montenegro, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijui

Aluna do Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento Regional - UNIJUÍ, bolsista UNIJUÍ. 

Luiza Motta Klockner, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijui

Aluna do Programa de Mestrado em Desenvolvimento Regional da Unijuí, Bolsista Unijuí. 

Toni Ferreira Montenegro, UFSM

Aluno do Programa de Pós graduação de Educação em Ciências: Química da Vida e Saúde – UFSM. 

Sandra Beatriz Vicenci Fernandes, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijui

Docente do Programa de Pós-graduação stricto sensu em Desenvolvimento Regional e do Programa de Pós-graduação stricto sensu em Sistemas Ambientais e Sustentabilidade da Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (Unijuí/RS). 

Published

2021-12-03

How to Cite

MONTENEGRO, J. F. G. A.; KLOCKNER, L. M.; MONTENEGRO, T. F.; FERNANDES, S. B. V. SUSTAINABLE AGRICULTURAL SYSTEMS: THE CONTRIBUTIONS OF EDUCATION IN GASTRONOMY . Proceedings of the Latin American Symposium on Regional Development Studies, IJUÍ - RS - BRASIL, v. 2, n. 1, 2021. Disponível em: https://publicacoeseventos.unijui.edu.br/index.php/slaedr/article/view/21200. Acesso em: 27 sep. 2024.

Issue

Section

ST8 – DIÁLOGOS DE SABERES PARA SOCIEDADES SUSTENTÁVEIS